Šest různých profesí, společná láska k jídlu & pití

V roce 2010 nás svedlo dohromady psaní recenzí do prvního českého nezávislého internetového průvodce dobrými podniky a obchody Scuk (který ovšem před nějakým časem prošel radikální proměnou konceptu). Od té doby společně jíme, pijeme a cestujeme. Věříme, že nezávislé hodnocení kultivuje gastronomickou scénu, potěší čtenáře a prospěje provozovatelům restaurací, kaváren i barů.

Ctíme společná etická pravidla a máme podobně nastavenou laťku kvality. Naším základním pravidlem je nezávislost. Nenecháváme se od hodnocených restaurací, barů a kaváren zvát na večeře zdarma, ani nevyměňujeme pozitivní hodnocení za peníze či jiné benefity. Živí nás naše profese - psaní, jídlo, káva a drinky nás baví.

Chceme, aby vznikaly skvělé nové podniky a aby do nich chodili hosté, kteří je uživí. O těch dobrých budeme psát, aby se o nich vědělo. Nehodnotíme na základě jediné návštěvy, vycházíme z opakované dobré zkušenosti. V roce 2018 jsme pro vás podle podobných principů spolu s týdeníkem Euro sestavili žebříček nejlepších českých restaurací, kaváren a barů - Top Restaurace 2018.

Texty v jednotlivých kategoriích nepovažujeme za recenze v pravém slova smyslu. Zařazujeme jen ty podniky, které jsou stabilně slušné a snažíme se vám je srozumitelně přiblížit.


Klara-Donathova-Dojedeno.jpg

Klára Donathová

Klára se dlouhodobě živí právem a psaním. Recenze restaurací začala psát pro Scuk, pokračovala v Lidových novinách a následně pět let hodnotila restaurace v týdeníku Euro. Vedle advokacie se věnuje i public relations, ale její srdce patří gastronomickým textům.

Před fine diningem dává přednost jednoduchému jídlu, které si na nic nehraje a skvěle chutná. Má ráda asijskou a blízkovýchodní kuchyni, ráda tráví večery v barech u sklenky negroni. Svůj život si nedovede představit bez výběrové kávy.

Tomas-Pavlik-Dojedeno.jpg

Tomáš Pavlík

Tomáš se celý život věnuje informačním technologiím. Jídlo je jeho zábavou po práci. Rád sám vaří pro rodinu a pro kamarády, do restaurací chodí téměř denně. Zajímá ho především moderní fine dining a pokročilé techniky používané v těch nejlepších restauracích. Často za jídlem cestuje po celém světě.

Oceňuje, když kuchař využívá naplno lokální suroviny a když jídlo vypráví příběh místa, kde bylo uvařeno.

Jakub-Samek-Dojedeno.jpg

Jakub Samek

Jakuba zajímá kulinární technologie teoreticky i prakticky. Vždy se snaží chápat pohled druhých - ostatních hostů i všech zpoza kuchyňských dveří, kávovarů a barových pultů.

Pracuje jako lékař.

Vaclava-Kunova-Dojedeno.jpg

Václava Kunová

Vendula pracuje jako lékařka se zaměřením na výživu. Restaurační pokrmy ale nehodnotí podle nutričních hodnot. Oceňuje spíš množství práce, invenci a precizní dotaženost jídla, klidně ze surovin úplně obyčejných.

Aby porozuměla práci kuchařů ještě detailněji, dostudovala si v dospělosti gastronomickou školu obor kuchař-číšník. Nezávislé recenze restaurací píše už 10 let.

Ondrej-Lipar-Dojedeno.jpg

Ondřej Lipár

Na mapách míst, která ještě nezná, hledá jako první kavárny a restaurace, v těsném závěsu jsou ale galerie a architektonické skvosty.

Už několik let pracuje v tištěných médiích. Působí také jako fotograf a básník - i proto ho nejčastěji zastihnete ve vinohradském Café Fra.

_MG_0569.jpg

Michala Gregorová

Míša spoluzakládala Scuk. Pro Dojedeno hledá místa, kde se dobře a přitom levně najíte, a taky se tam budete příjemně cítit.

Slabost má pro podniky, kde si můžete dát bezmasé jídlo, aniž byste měli pocit, že děláte kompromis (nebo je to smažák).