Yamato

Foto: archiv Yamato

Foto: archiv Yamato

Tradiční japonská kuchyně v podání celosvětově respektovaného českého mistra.

V Praze i mimo ni existuje celá řada restaurací s nabídkou japonských jídel, v několika málo z nich jsou dokonce kuchaři pocházející přímo z ostrovního císařství. Přesto pro mě osobně je nejlepší japonskou restaurací u nás právě Yamato, kde kuchyni velí Marek Hora.

Hora se japonské kuchyni věnuje řadu let, půl roku se učil vařit přímo v Japonsku a jeho mistrem byl Masayoshi Kazato, dnes jeden z tamních nejrespektovanějších kuchařů specializovaných na suši. Hora opakovaně bodoval v prestižní soutěži World Sushi Cup Japan a dotáhl to na šéfkuchaře asociace AJSA (All Japan Sushi Association). Z toho je jasně vidět, že hraje trochu vyšší ligu než většina českých kuchařů a troufám si říct, že dokonce i výš než většina japonských.

Jeho Yamato je střídmě ale moderně zařízená restaurace s minimem dekorací - nábytek ze světlého dřeva, stoly bez ubrusů, čisté linie. Svým hostům prezentuje tradiční japonskou kuchyni a vždy se snaží mít něco, co jinde nedostanete. Nedávno jsem v jejich nabídce zaznamenal japonské wagyu A5 grade, což je v Evropě poměrně unikátní a ještě před pár lety ho nebylo možné vyvážet. Za malý steak pro dva si ale připlatíte 1 800 Kč navíc k ceně večerního degustačního menu, tak si dobře rozmyslete, jak ho chcete propéct. Jindy jsem tu narazil na čerstvou dodávku mořských ježků, z nichž se jedí nasládlé oranžové jikry skryté uvnitř.

V Yamatu si také vyrábějí vlastní nakládaný zázvor. Má sladkou, medovou chuť, pevnější texturu a od jinde používaného prefabrikátu ho poznáte naprosto s jistotou. Také zde můžete potkat čerstvě strouhané wasabi, což se vám jinde asi také nepoštěstí. Další věc, kterou jinde budete obtížně hledat, je výběr opravdu kvalitního sake a japonské whisky.

Pokud sem zavítáte, určitě doporučuji do vašeho menu začlenit Horovu specialitu, kterou je nigiri s tuňákem marinovaným v černém pivu (Beeru maguro zuke). Na zdejším nigiri oceňuji skvěle ochucenou rýži a zejména poměr rýže a ryby. V řadě českých suši podniků se setkáte s obrovskou koulí rýže potaženou tenoučkým plátkem ryby. Přitom to má být přesně naopak, jako to dělají právě v Yamatu.

Mimochodem většina kousků suši, které vyrobí Hora, je již finálně dochucených. Tedy sojovou omáčkou velmi šetřete nebo ji nepoužívejte vůbec, pokud chcete ochutnat jídlo tak, jak ho kuchař zamýšlel.

Pokud se s japonskou kuchyní teprve seznamujete, doporučuji si do Yamata zajít na degustační večeři pro minimálně dva lidi. Trvá přes dvě hodiny, během kterých ochutnáte malé porce řady typických japonských jídel, které vám opravdu znalá obsluha představí do nejmenších detailů. K večernímu menu si můžete dát ještě degustaci sake a seznámit se tak alespoň v rychlosti s tímto alkoholickým nápojem z rýže.

Když vás japonská kuchyně v podání Yamata nadchne natolik, že sem budete chtít chodit na oběd, jsou pro vás připravena každý den se měnící obědová menu teishoku v cenách od 290 Kč.

Na Yamatu je také sympatický dlouhodobě stabilní tým a fakt, že šéfkuchař je téměř každý den za pultem, kde vám připravuje suši osobně. Stabilita je v podniku tohoto typu důležitá, protože prezentovat hostům pro nás nezvyklá jídla a používat správné japonské názvy se nikdo nenaučí za deset minut před nástupem na směnu.



Yamato

U kanálky 14, Praha 2
+420 222 212 617
yamato.cz